Soms ontstaat succes op de meest onverwachte momenten. Zo ook voor Emilie Dahmen, die ‘per ongeluk’ Nederlands kampioen HYROX werd. In dit interview deelt Emilie haar bijzondere verhaal, hoe ze haar topsport combineert met haar studie, haar mentale en fysieke kracht én haar toekomstplannen. Benieuwd hoe zij haar records brak en wat haar tips zijn voor andere jonge sporters? Lees snel verder!
Hoe ben je in aanraking gekomen met HYROX en hoe werd je Nederlands kampioen?
“Vorig jaar begon ik met mijn studie Sport, Management en Ondernemen aan de HvA. Voor een vak moest ik een dag vrijwilligen bij een sportevent. Zo kwam ik terecht bij HYROX, zonder dat ik precies wist wat het inhield. Ik stond die dag appels te schillen en bekertjes te vullen en kreeg als dank een gratis deelnamebewijs.
Een paar maanden later besloot ik gewoon mee te doen, ondanks dat ik geen specifieke HYROX-training had gevolgd. Ik trainde wel zes keer per week hybride – dus kracht en cardio gecombineerd – en dacht: ‘we zien wel.’ Tijdens de race had ik geen idee wat me te wachten stond. Maar toen ik finishte, kwam er iemand naar me toe: ‘Je hebt de snelste tijd van het weekend.’ Vervolgens bleek dat ik een Nederlands record had gelopen én dat ik naar het wereldkampioenschap in Chicago mocht. Binnen 48 uur zei ik vol overtuiging: dit avontuur pak ik met beide handen aan!“

Wat maakt HYROX zo'n unieke en uitdagende sport?
“HYROX is super divers. Je combineert hardlopen met acht verschillende krachtoefeningen. Het vergt niet alleen uithoudingsvermogen, maar ook kracht. Het lastige is dat je niet té veel kracht moet hebben, want dat beïnvloedt je snelheid. Die afwisseling tussen kracht en cardio houdt het uitdagend en voorkomt dat het saai wordt.”
Hoe combineer jij topsport met je studie aan de HvA?
“Ik zit in mijn tweede jaar SM&O en mijn dagen zijn vaak bomvol. Vroeg opstaan, colleges volgen, daarna trainen tot laat. In het begin werkte ik er ook nog naast, maar dat was gewoon niet houdbaar. Gelukkig heb ik een topsportstatus gekregen. Daardoor mag ik afwezig zijn bij belangrijke wedstrijden. Het blijft soms een uitdaging om alles te combineren, maar als ik na een lange dag mijn PR verbeter, weet ik waarvoor ik het doe.”
Wat zijn de grootste uitdagingen bij het combineren van HYROX met school en je sociale leven?
“De grootste uitdaging is balans vinden. Topsport, studie, vrienden, familie, werk – het is veel. Ik heb er bewust voor gekozen om mijn bijbaantjes op te zeggen en me volledig op sport en school te richten. Soms mis ik dingen, maar die offers maak ik graag voor mijn sport.”

Wat is mentaal en fysiek het zwaarste aan HYROX?
“Het zwaarste is tegelijkertijd wat HYROX zo leuk maakt: de afwisseling. De combinatie van kracht en cardio, continu schakelen tussen inspanning en herstel. Daarnaast vraagt het mentaal veel doorzettingsvermogen. Je moet blijven pushen, zelfs als je lichaam zegt dat het genoeg is.”
''Als ik het zwaar heb, visualiseer ik mezelf als eerste over de finish.''
Welke eigenschappen maken jou als HYROX-atleet zo sterk?
“Ik geef nooit op. Tijdens mijn eerste pro-wedstrijd in Maastricht liep ik de hele race nek-aan-nek met een andere atleet. Zij had in de laatste kilometer een flinke voorsprong. Maar ik bleef alles geven, haalde haar bij de wall balls in en won. Mijn grootste kracht is dus dat ik áltijd het maximale eruit haal.”
Heb je een bepaalde mindset of ritueel dat je helpt om te presteren?
“Mijn motto is simpel: ‘Niet zeuren, gewoon doen.’ Als ik het zwaar heb, visualiseer ik mezelf als eerste over de finish. Dat beeld geeft me kracht om door te gaan.”

Wat was tot nu toe je zwaarste moment in je HYROX-carrière?
“De combinatie van mijn studie, trainingen, sociale leven en werk was op een gegeven moment echt te veel. Het zwaarste moment was de beslissing om alles op sport en studie te zetten. Maar achteraf is dat de beste keuze geweest.”
''Ik wil ook investeren in mijn ontwikkeling naast de sport. Daarom hoop ik stage te lopen bij HYROX in mijn derde studiejaar.'
Wat zijn jouw doelen na je Nederlandse HYROX-titel?
“Ik train nu keihard voor het wereldkampioenschap HYROX in Chicago. Daarnaast hoop ik mijn tijd met nog een minuut te verbeteren, zodat ik in de Elite 15 terechtkom. Dan strijd ik met de 15 snelste vrouwen ter wereld en wordt HYROX écht professioneel – inclusief prijzengeld.”
Zie jij HYROX als je toekomstige carrière?
“Voor nu wel! Maar ik wil ook investeren in mijn ontwikkeling naast de sport. Daarom hoop ik stage te lopen bij HYROX in mijn derde studiejaar. En ooit wil ik ook nog een marathon rennen en misschien een volledige Ironman voltooien.”
Hoe helpt TopsportNetwerk jou bij jouw ontwikkeling?
“TopsportNetwerk koppelt mij aan bedrijven die écht bij me passen. Ze zorgen dat ik zichtbaar ben voor sponsors en denken mee over mijn toekomst naast HYROX. Alles draait om maatwerk en de juiste connecties.”
Welke tip zou je jonge sporters geven die HYROX of een andere duursport willen proberen?
“Gewoon doen! Geef je op voor een wedstrijd, ook al twijfel je. Je groeit alleen als je buiten je comfortzone stapt. En onderschat bij HYROX vooral het hardlopen niet – dat bepaalt meer dan 50% van je eindtijd.”